Top destinacije za letnje putovanje u Srbiji

Kako se situacija u svetu sa koronavirusom i dalje razvija, mnogi turisti iz Srbiji koji letuju na crnogorskom, hrvatskom i grčkom primorju, odlučili su se da svoje letovanje ove godine provedu u Srbiji.

Pogledajmo najlepše lokalitete za nezaboravan letnji provod u Srbiji!

Đerdapska klisura

Đerdapska klisura jedan je od najlepših delova prirode u ovom kraju Evrope, ako ne i sveta, i poznata je po tome što Dunav u tom delu svog toka menja svoju širinu po par stotina metara do par kilometara. Čine je naizmenično tri kotline i četiri klisure, od kojih je najpoznatija Golubačka klisura. Golubački grad poznatiji i kao Golubačka tvrđava je srednjevekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja.
Zbog svog značaja 1974. godine Đerdapska klisura i okolni region proglašen je za jedan od šest srpskih nacionalnih parkova.

Ovaj predeo bogat prirodnim lepotama, pravo je mesto za vaš letnji odmor. Ukoliko se mučite oko pronalaska smeštaja na Đerdapu mnogi hoteli i pansioni praktikuju reklamiranje na fejsbuku, pa je velika verovatnoća da će vas vaš savršen smeštaj sam pronaći.

Golubački grad

Đavolja varoš

Đavolja varoš


Đavolja varoš je skup 202 zemljane kule na čijem vrhu se nalaze kamene kape. Njihove visine variraju od 2 do 15 metara, a široke su do 3 metara. Ove figure se nalaze smeštene u dve jaruge, Djavoljoj jarugi i Paklenoj jarugi. Godine 1995. proglašena je za prirodno dobro od izuzetnog značaja. 2010. godine bila Đavolja varoš je bila je najbolje plasirani evropski kandidat za svetsko čudo.

Postoje brojne legende u narodu povodom ovog prirodnog fenomena, najpoznatija je legenda u kojoj se kaže da su to okamenjeni svatovi, koji su po svaku cenu hteli da venčaju brata i sestru. Navodno ih je okamenila Božja sila, da bi ih ostavila tu da svedoče da nijedan greh neće proći nekažnjeno.

Oplenac

Na samo stotinak kilometara od Beograda, u neposrednoj blizini grada Topole, nalazi se brdo Oplenac, na kome je sagrađen Mauzolej dinastije Karađorđevića. Knez Aleksandar Karađorđević na tom je mestu podigao vinograde, a kralj Petar I Karađorđević počeo zidanje crkve mauzoleja i čitavog istorijsko-memorijalnog kompleksa koji će, potom, postati Zadužbina Karađorđevića na Oplencu.
Ovaj istorijski kompleks je savršeno mesto za vaš letnji izlet. Mir prirode, bez gradske buke, bez punih kafića i kladionica, omogućiće vam pravo bekstvo od užurbanog načina života.

Oplenac

Veliki broj turističkih agencija nudi povoljne aranžmane za izlete na Oplencu, ali ukoliko želite da Oplenac posetite u svojoj režiji, možete sami pronaći smeštaj u obližnjoj Topoli, i uzeti najpovoljniji rent a car u Beogradu.