Kampovanje i troškovi

Kampovanje nije samo sjajan način provođenja vremena napolju, već je i fantastičan način odlaska na porodični odmor i posećivanja nekih odličnih, lokalnih destinacija. Zbog troškova putovanja možda se pitate da li možete sebi da priuštite porodični odmor ove godine, koji može biti veoma skup. Zaboravite na visoku cenu putovanja do Turske ili Grčke. Vreme provedeno zajedno kao i nezaboravna sećanja na dobar provod ne moraju koštati bogatstvo. Izaberite kampovanje, najzabavniji porodični odmor savršen za Vas džep!

Saveti za povoljno porodično kampovanje i kako dodatno uštedeti na putovanju!

Gde otići?

Ako želite povesti porodicu na kampovanje, na raspolaganju Vam je mnoštvo kampova, nacionalnih parkova, šuma i drugih rekreacionih zona, koje čine odlične destinacije. Što manje odmaknete od kuće, to će vam putovanje biti jeftinije, ali samo okruženje i dalje može biti predivno. Neke od naših omiljenih bližih lokacija za nezaboravno kampovanje su nacionalni park Tara, klisura Uvca i Srebrno jezero.

Kamp sa predivnim pogledom

Troškovi

Noćenje u jeftinim kampovima može da košta i do par hiljada dinara, što je mnogo manje od troškova hotelske sobe na moru. Neki popularniji kampovi mogu koštati do čak 6000/7000 hiljada dinara, u zavisnosti od usluga koje nude. Najbolji budžetski kampovi su u nacinalnim parkovima i rekreativnim centrima. Svaki kamp će verovatno imati opremu za roštilj kao i prostor za postavljanje vašeg šatora ili kamper prikolice. Ovi parkovi obično imaju odvojene zgrade u kojima se nalaze kupatila i tuševi. Takođe ćete naći na raspolaganju pijaću vodu, mesta za pranje posuđa i kontejnere za smeće. Malo toga ostaje Vama od obaveza na kampovanju, sem svakodnevnog uživanja u prirodi, ali koji je bolji način da se porodica bliži?

Kako dodatno uštedeti po koji dinar?

Ponesite sa sobom bicikle, lopte, društvene igre, frizbi ili bilo koju drugu omiljenu igru ili igračku. Mnogi državni parkovi i drugi javni parkovi nude programe za decu, a neki prikazuju i projekcije filmova. Budući da se većina ovih parkova nalazi u zabačenim predelima daleko od gradskog svetla, oni čine sjajna mesta za gledanje zalazaka Sunca i za gledanje u zvezde noću. Ko je rekao da zabava mora biti skupa?

Zalazak Sunca u prirodi

Oprema

Ako vam je prvi put da idete kampovanje, morate se upoznati sa osnovama. Postoje brojne prodavnice koje iznajmljuju opremu za kampovanje. Proverite u lokalnoj prodavnici o troškovima za najam šatora za kamp i drugu opremu koja Vam je možda potrebna. Za četvoročlanu porodicu preporučujemo šator za šest osoba. Dodatna soba će Vam mnogo značiti. Trebaće Vam vreće za spavanje. Pošto verovatno ne kampujete po hladnom vremenu, razmislite o vreći za više sezona. Možete ih koristiti i leti i zimi, ako se previše ugreju noću, treba samo da otkopčate rajsfešlus. Mami i tati može se svideti udobnost vreća za spavanje koje se spajaju zajedno. Ako želite uštedeti novac na vrećama za spavanje i ako kampujete u umerenim ili toplijim mesecima, ponesite mnogo posteljine i ćebadi umesto kupovine vreće za spavanje. Za dodatni komfor i izolaciju od hladnog tla, razmislite o stavljanju jastuka ispod vreće za spavanje. Da bi pića bila hladna i hrana bila bez propadanja, trebaće Vam frižider. Izaberite putni frižider dovoljno velik da udovolji Vašim potrebama. Šta ako imam sopstvenu opremu za kampovanje? Tada ste spremni za zaista jeftin odmor. Sve što će koštati su naknade u kampu, hrana, benzin i slučajni troškovi poput probušene gume.

Još par korisnih saveta…

Još nekoliko saveta:

  • Ostale predmete za kampovanje možete pronaći kod kuće ili kupiti u prodavnici: lonce i šerpe, šolje i čaše, jastuke, lampice, dodatne baterije i hranu.
  • Takodje preporučujemo i jeftinu ciradu, koju možete staviti pod šator. Ona će vam pomoći da zaštitite vaš šator od rose i sprečite da uđe voda u slučaju kiše.
  • Ne preporučujemo fenjere jer se zagrejavaju i privlače bubice. Umesto toga, kupite baterijsku lampu i koristite je štedljivo kako biste mogli da uživate u noćnom nebu.

Uživajte dok odmarate svoj novčanik!